U bent hier

Nationale Auto Pas (NAP)

Duidelijkheid over de kilometerstand van een occasion met de NAP. Eén op de achttien gebruikte auto's in Nederland heeft een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller. Stichting NAP bestrijdt en voorkomt tellerfraude en geeft duidelijkheid over de kilometerstand voor dat u een gebruikte auto koopt. Als u een gebruikte auto koopt, heeft u behoefte aan betrouwbare informatie. Stichting NAP verzamelt de kilometerstanden van motorvoertuigen in Nederland. Zo wordt een kilometerhistorie opgebouwd. Als de kilometerstand van een voertuig wordt teruggedraaid, valt dat meteen op.

 

Waarom NAP?

Een auto met een hoge kilometerstand is goedkoper dan een auto met een lage kilometerstand. Wanneer u een auto met een teruggedraaide kilometerteller koopt, betaalt u dus meer dan de auto waard is. Ook heeft een teruggedraaide kilometerstand gevolgen voor het onderhoud en de veiligheid voor uw auto. Steeds meer auto's zijn uitgerust met elektronica die aangeeft wanneer een bezoek aan de garage nodig is. Als de kilometerstand wordt teruggedraaid, krijgt de auto niet op tijd het juiste onderhoud. Onderhoud op het juiste moment is belangrijk voor de verkeersveiligheid en kan dure reparaties voorkomen. Dit kan leiden tot grote motorschade als gevolg van het niet op tijd vervangen van de distributieriem.

 

Wat houdt RDW erkenning in?

Ons bedrijf is RDW erkend wat inhoud dat wij vrijwaringsbewijzen mogen afgeven en gebruik maken van handelaarskentekenplaten. Bij de rijksdienst wegverkeer (RDW) staan voertuigen,veiligheid en milieu centraal. De RDW bewaakt de milieubelasting en veiligheid van het Nederlandse voertuigpark. Voertuigen die in Europa en Nederland rondrijden hebben strenge veiligheids- en milieukeuringen ondergaan voor ze de weg op mogen. De RDW ziet er op toe dat voertuigen, maar ook onderdelen daarvan, aan de Europese en in sommige gevallen ook aan de wereldwijde eisen voldoen. En dus veilig en milieuvriendelijk zijn. Nadat voertuigen zijn toegelaten op de weg en een kenteken hebben gekregen, blijft de RDW de veiligheid van voertuigen periodiek controleren. Dat gebeurt onder meer door de APK. Nederlandse garages doen deze APK-keuringen; de RDW controleert of het goed gebeurt. Veiligheid en milieu blijven een punt van controle tijdens de periode dat voertuigen op de weg rondrijden. Daarnaast registreert de RDW de gegevens van voertuigen, hun eigenaren en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. De RDW beheert zo het basisregister voertuigen in Nederland. Ook verstrekt de RDW hierover informatie aan autoriteiten in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van de bestrijding van voertuigcriminaliteit. In feite volgt de RDW voertuigen dus vanaf het moment van ontwikkeling tot en met de sloop, zowel in technisch als in administratief opzicht. De RDW voert deze werkzaamheden uit in opdracht van de Nederlandse overheid.